EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NOVOM AUTOBUSKOM STANICOM U BLOKU 42: Ovo je prvi korak za prolaske autobusa
BAS, Foto: GRAD BEOGRAD

BAS

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NOVOM AUTOBUSKOM STANICOM U BLOKU 42: Ovo je prvi korak za prolaske autobusa

Putnike će, kada na novi BAS u Bloku 42 prebačen međugradski i prigradski saobraćaj, dočekati “autobuski Prokop”

Objavljeno:

Vlada Srbije donela je nedavno odluku o izdvajanju iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava za nastavak realizacije Projekta izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu.

Taj novac je iz državne kase prebačen Ministarstvu privrede kako bi se ubrzali radovi na delu druge faze ovog projekta planiranih za ovu godinu, a odnose se za nadstrešnicu, prilazne puteve i druge tehničke detalje vezane za uređenje kako bi se omogućilo funkcionisanje staničnog platoa.

Pored toga, deo tog novca, biće raspoređen i za izmirivanje dugova za dosadašnje radove.

Zbog toga je i Privremeni organ grada Beograda na poslednjoj sednici, dao saglasnost Sekretarijatu komunalne i stambene poslove i Direkciji za građevinsko zemljište za zaključivanje ugovora sa Ministarstvom privrede i BAS-om o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa obezbeđivanjem finansijskih sredstava za konačnu realizaciju nove autobuske stanice u Bloku 42. Oni su vezani za izmirivanje troškova koji nastanu u okviru druge faze kompleksa, koja podrazumeva i izgradnju stanične zgrade.

BAS
BASfoto: Vladimir Milovanović

Izdvajanjem novca iz budžetskih rezervi moglo bi omogući da se ovaj objekat osposobi za dolazak i odlazak autobusa u narednim mesecima. Za one koji su zaboravili posao na stanici u Bloku 42 započet je još 2017. godine, kada je potpisan ugovor između BAS-a i Grada Beograda o preseljenju. Iako je otada prošlo mnogo vremena, bilo je uspona i padova na njegovoj realizaciji. Opravdanja je bilo više za to poput onih vezanih za imovinsko-pravne za izgradnju nove zgrade, finansije, kao i izmene plana, što je dovelo do nekoliko pomeranja rokova za otvaranje ovog izuzetno značajnog objekta. Poslednja najava je bila da u januaru ove godine je trebalo da proradi, međutim, to se nije realizovalo.

- Upravo zbog velikog kašnjenja i problema koji su se stvorili, Vlada Srbije je odlučila da iz budžetskih rezervi izdvoji novac od 1,2 milijarde dinara kako bi se priveli kraju radovi koji su neophodni da se Autobuska stanica stavi u funkciju. Ta funkcija pored, perona, podrazumeva i nastrešnicu, prilazne puteve ali i druge tehničke detalje, poput struje, zelenih površina i drugih. Očekujem da to sa ovim novcem bude realizovano i da uskoro bar međugradski autobusi iz centra grada polaze sa Novog Beograda- navodi sagovornik iz Nemanjine 11 i dodaje da do izgradnje nove zgrade Autobuskem stanice će se privremeno postavi montažni objekat.

Putnike će, kada na novi BAS u Bloku 42 prebačen međugradski i prigradski saobraćaj, dočekati “autobuski Prokop” upravo zato što će i ovaj novi kao i nekoliko kilometara dalja železnička stanica Beograd centar radni vek početi bez stanične zgrade. A za to će upravo kao privremeno rešenje služiti maleni aneks koji po kapacitetima nije bi blizu kapaciteta šalter sala na starom BAS-u.

Inače, radovi se sa brojnim prekidima odvijaju se od 2018. kada je i u izbornoj kampanji za grad Beograd položen kamen temeljac. Otada do danas bilo je više spoticanja na ovom gradilištu, pa su čak prošle godine bili i zaustavljeni. Ipak, radovi su nastavljeni pošto je, pre nešto više od godinu postignut sporazum sa BAS-om prema kome grad nastavlja gradnju stanice uz obavezu da mu isplati ranije uložen novac u gradnju novog autobuskog kompleksa.

Bonus video:

02:50

HOTEL ZA BICIKLE: U Beogradu zimovnici postoje decenijama i uopšte nisu retkost (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Slađana Vukašinović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.